Unique Bengals

Mad og grus

Hos Unique bengals fodrer jeg med tørfodder og vådfodder.

Det første killingerne får at spise er:
Royal Canin babycat mouse samt Royal Canin babycat tørfodder.

Dernæst får de:
Bozita kitten,
Taste of The Wild,
Royal Canin Kitten.

Da ét foder aldrig indeholder alt en kat har brug for, er det godt at supplere med flere varianter.

Af vådfodder bruger jeg (Som gives ca. 1 gang dagligt):
Feline Porta,
Grau,
Royal Canin,
Proplain,
Hills.

Eller andet lækkert jeg lige falder over, som overholder mine krav.


Af kattesand kan jeg bl.a. anbefale:
Extreme Classic
Golden Grey
Van Cat cat litter

Hvis man er interesseret i, at fortsætte med det foder og grus jeg bruger, så giv besked i god tid, da jeg så kan bestille ekstra hjem.

Katte og Ernæring
Katte er dybt afhængige af animalsk føde, da den er et rigtigt kødædende rovdyr. Den kan ikke hente næring ud af planter, som f.eks hunde og mennesker kan. Derfor kan man heller ikke fodre katte med hundemad, eller omvendt. Katten ville i så fald ikke få de proteiner, den skal have, og oftes indeholder menneskemad ting som f.eks løg, der er direkte skadeligt for en kat.

Det kan være ganske svært at inde kattens næringsbehov. Det nærmeste, man kan komme på det rigtige, er ved at tage udgangspunkt i kattens naturlige føde - i dette tilfælde vil vi tage udgangspunkt i en mus.
En mus indeholder f.eks: muskelkød, indmad, kalk i knoglerne og lidt nedrudt grønt (fra mavesækken). Alt dette skal kattefoder også indeholde, og det er ikke nemt at efteligne, hvis man selv prøver at lave mad til sin kat.
Katte skal derfor have foder, som er beregnet til katte. Men selv dette er ikke nemt at finde rundt i, for der er tonsvis af forskellige mærker, og ikke alle fabrikanter er lige gode. Nogle, især de billige fodertyper, indeholder alt for meget af visse ting, og alt for lidt af noget andet, og det kan i det lange løb ødelægge kattens helbred. Generelt kan man sige, at pris følger kvalitet, men vil man gå helt i dybden, er der selvfølgelig visse indholdsstoffer, der skal være i kattemad - og det er hverken for meget af eller for lidt. Ved deciderede sygdomme er det en god idé at tage dyrlægen med på råd og et. købe sit foder dér.
Skemaet nedenunder viser, hvad en rask kat bør have i sit foder:

   Regnet i %  
   Tørstof  

   Protein  

   Fedt  

   Fibre  

   Kalcium  

   Fosfor  

   Natrium  

   Kalium   

   Magnesium  

   Taurin  
   Energi Kcal  
   ME/g  
   Killing      35 - 50      18 - 35      MAX 5      0,1 - 1,6      0,8 - 1,4      0,3 - 0,6    0,6    0,08 - 0,15       0,1 - 0,2      4 - 5  
   Voksen      30 - 40      10 - 30      MAX 5      0,5 - 1,0      0,3 - 0,8      0,2 - 0,6      0,5      0,04 - 0,1       0,1 - 0,2      4 - 5  
   Overvægtig      35 - 45      8 - 12      MIN 5      0,5 - 1,0      0,3 - 0,8      0,2 - 0,6      0,5      0,04 - 0,1       0,1 - 0,2      3,3 - 3,8  


Taurin
: er en aminosyre (protein), som katte ikke kan klare sig uden. I hundefoder er taurinindholdet ofte meget lavt. Mangel på taurin kan medføre øjenproblemer og blindhed, hjerteproblemer, neurologiske problemer og problemmer med immunforsvaret og reproduktion.

Magnesium: for meget kan være medvirkende til at katten får blæresten - en ganske alvorlig og smertefuld tilstand. Ting som rejer og tunfisk indeholder meget magnesium og skal bl.a. derfor kun bruges som godbidder.

Kalcium: skal holde de anbefalede værdier ret præcist i kattens kost. Kalciumoverskud kan give kroniske led- og knogleskader. Kalcium-mangel hænger ofte sammen med fosfor-overskud og ses hos dyr, der fodres med for store mængder kød og indmad.

Fosfor: overskud kan føre til nyreskader og afkalkning af knoglerne.

Natrium: er også kendt som salt. For meget kan føre til væskeophobninger, forhøjet blodtryk, hjerte/kar problemer og nyresygdomme.

Væske
Katte har naturligvis også brug for væske, men da katte faktisk oprindeligt er ørkendyr, vil de i naturen stort set få deres væske fra de byttedyr, de spiser. Derfor kan det være svært at få tilstrækkelig med væske i en kat, der lever af tørkost. En småtdrikkende kat kan det være nødvendigt at give dåsemad eller lignende som tilskud, da dette stadig har sit oprindelige væskeindhold - i modsætning til tørkosten. Evt kan man selv hælde lidt ekstra vand i dåsemaden. Endelig ved man at katte, der spiser også drikker mere, så jo flere gange katten spiser på en dag, jo mere vil den som regel drikke. Mange har gode erfaringer med at placere vandskåle rundt omkring i hjemmet, så katten ofte støder på et "vandhul".
Kattens væskebehov er varierende efter dens føde, dens aktivitet og dens størrelse, men som hovedregel kan man sige, at en kat skal bruge 55 - 70 ml pr. kg kropsvægt pr. døgn.
Nedenunder er et skema over hvor meget væske en kat bør indtage pr. kg.:

   55 - 70 ml vand  
   pr kg x kg  

   1 kg  

   2 kg  

   3 kg  

   4 kg  

   5 kg  

   6 kg  

   7 kg  

   8 kg  

   ml vand i 
   døgnet  

   55 - 70      110 - 140      165 - 210      220 - 280      275 - 350      330 - 490      385 - 490      440 - 560  

Tørstofanalyse
Selv tørkost har varierende vandindhold, og det betyder, at man ikke kan sammenligne tallene på varedeklarationen direkte. Så hvis man vil sammenligne de forskellige fodertypers næringsindhold, skal man sammenligne med indholdet i tørstof.

En udregning på tørstof gøres således:
Find det indholdsstof du gerne vil beregne, f.eks proteinindhold. Herefter skal man finde indholdsprocenten for væskeindhold.
Hvis vi tager udgangspunkt i, at det er dåsefoder, der skal undersøges; så kunne de to tal være 12% protein og 71% vand.

12 / (100-71) = 12 / 29 = 0,41 x 100 = 41%

Altså: (% næringsindhold / (100 - % vandindhold)) x 100 = % tørstof

Rådt kød
Mange katte kan godt lide råt kød, som de jo oprindeligt er beregnet til at spise. Hvis man skulle tænke på salmonella og lignende, er svaret, at ja katte kan få en salmonelle-infektion , og kan endda blive meget syge. Men det lader til, at de har større modstandskraft end vi mennesker mod bakterien, så det er relativt sjældent det sker. Om man vil prøve med råt kød, må derfor være op til den enkelte. Mange er glade for at fodre katte med rå daggamle kyllinger, der alligevel er kasseret fra rugerierne, også fordi kattene så får brugt deres tænder godt og grundigt. Man skal dog holde sig fra at give katte rå fisk, fordi råt fiskekød ofte indeholder snyltere, der kan leve videre i katten.
For ikke at fejlernære katten, må det KUN gives som tilskud til den normale kost.