Unique Bengals

Tidlig neutralisering

Tidlig neutralisering er et emne som har en del myter omkring sig.
I dette afsnit vil jeg gerne forklare og sætte fokus på hvor godt tidlig neutralisering er.

Allerede i starten af 90’erne praktiserede man tidlig neutralisering, og det var først senere man begyndte at tvivle på om indgrebet medførte skadelige bivirkninger.
Der er efterfølgende blevet fulgt meget op på indgrebet, og man har lavet adskillige undersøgelser, som alle viser det samme: At der ikke er nogen skadelige bivirkninger ved indgrebet.
Man har aldrig fundet negative ting ved tidlig neutralisering, tværtimod har man kun kunnet finde fordele ved det.

"Min dyrlæge siger man skal vente til katten er 6 mdr. gammel.."
Den dyrlæge som udtaler sig om ovenstående er enten en dyrlæge som ikke har sat sig ind i tingene, som er bange eller som ikke er kompetent nok til at udføre indgrebet.

Hvis det er fordi dyrlægen ikke har lyst til at udføre indgrebet af følelsesmæssige årsager, skal dette selvfølgelig respekteres. Man skal ikke presse nogen til at gøre noget man følelsesmæssigt har det dårligt med. Man skal være lidt opmærksom på nogle små ting når man praktisere tidlig neutralisering- killingen skal ligge på varmepude så den ikke taber kropstemperatur, den skal doseres anderledes- da den brænder narkosen af lynhurtigt og tingene er lidt mindre end på en voksen kat.

Men hvorfor så ikke bare vente til killingen er lidt ældre, så man er på den sikre side?
Som før nævnt er der mange fordele ved tidlig neutralisering, og derfor syntes jeg personligt at tidlig neutralisering af en god grund, fx:

• En voksen bliver mere påvirket af en operation end en killing
• Såret på en killing heler hurtigere end på en voksen
• Men undgår fertile han og hunkatte der begynder at strinte overalt og bræge.
• Køber får en killing om er helt klar, så man slipper for at tænke på hvornår den skal ned og fixes.
• Killingen slipper for unødvendigt stress, ved at undgå endnu engang til dyrlægen.
• Katten begynder ikke at føjte rundt og parre kvarterets huskattebestand- så man på den måde får endnu flere katte som havner på div. dyreinternater, eller render rundt som vildkatte og genere naboerne.
• Jeg kommer aldrig, ved et tilfælde, til at opleve at en af mine katte er endt som fødemaskine på en killingefabrik, og sælger katte uden stamtavle.

Rigtigt eller forkert?
Jeg vil nu liste nogle af de ting op man kan møde af påstande vedrørende tidlig neutralisering, og så gennemgår jeg hvad der er fup og hvad der er rigtigt:

Katten bliver mere doven - Forkert!
En kats aktivitets niveau afhænger simpelthen af arv og miljø og ikke en operation.
En fertil hankat kan virke meget aktiv, fordi den bræger og skal på jagt efter damer, hvor en kastrats opførsel ikke vil blive påvirket af damejagt og hviler mere i sig selv. En kastrats opførsel afhænger af hvilken race den kommer fra og dens omgivelser.

Væksten hæmmes - Forkert!
Væksthormonerne dannes i hypofysen (hjernen), og ikke i testiklerne!
Det man fjerner ved tidlig neutralisering er kattens kønshormoner (testiklerne)- dvs. at man fjerner kattens kønsdrift og ikke dens vækst.
Faktisk har man i nogle tilfælde set en lettere forøgelse i knoglerne hos tidlig neutraliserede katte, dette skyldes at lukningen af væksten er forsinket. Hypofysen vil normalt stoppe med at virke når katten bliver kønsmoden. Hvis katten ikke bliver kønsmoden (som ved tidlig neutralisering) vil den derfor blive ved med at vokse i længere tid. Dette forklare hvorfor tidligt neutraliserede katte ofte er større end ikke-neutraliserede katte og katte som er sent neutraliseret. Dette er dog mest for hankatte.
Hvor stor en kat generelt bliver afhænger af genetik, miljø, foder osv..

Hankattens urinrør vil ikke udvikles nok, og kan derfor give urinvejsproblemer - Forkert!
Det er endnu ikke bevist at tidligt neutraliserede katte har større chance for at få urinsvejsproblemer end andre katte. Igen er det genetikken og foderet det afhænger af.
Urinrørets diameter på en kastrat kan være en anelse mindre end en fertil kat, men noget tyder på, at det hænger sammen med kattens muskulatur- dette gælder for alle kastrater- både tidligt og sent neutraliserede. Selvom deres urinrør er lidt mindre, lader det ikke til at de har hyppigere urinvejsproblemer end fertile katte. Og selvom deres urinrør måles til at være mindre efter en neutralisering, kan de stadig modtage samme størrelse kateter som en fertil kat.

De får adfærdsproblemer - Forkert!
Hvorfor skulle de dog det ? En kat, som får lov at gå fertil for længe, kan tværtimod begynde at strinte (både hunkatte og hankatte) og 10 % af dem holder aldrig op igen, selv når de neutraliseres. Man ser desuden langt oftere humørsvingninger og aggression hos fertile katte end man gør hos kastrater.

De får øget appetit, og dermed overvægt - Forkert/Rigtigt!
Nogle fertile katte har kun sex på hjernen og er derfor mindre interesserede i mad. Men selvom katten vil få øget appetit som kastrat, er det jo stadig ejeren, som bestemmer, hvad der puttes i munden på dem og dermed afgøre om de skal have lov at blive overvægtige. Katte, der er neutraliseret tidligt, får ikke øget appetit i forhold til andre kastrater.

Hankatte får ikke hankattekinder - Rigtigt!
Hankattekinder er sekundære kønstræk, dvs. de eksisterer kun så længe at katten producerer kønshormoner. I det øjeblik at en fertil kat neutraliseres, vil kønshormonet begynde at forsvinde og i takt med det vil hans hankatte kinder forsvinde. En kat, der neutraliseres inden den bliver kønsmoden, vil aldrig nå at udvikle hankattekinderne - men slutresultatet bliver det samme.

Det er for stor en risiko at operere på en lille killing – Forkert!
Som skrevet tidligere er det ikke en risiko at operere en killing.
Tværtimod. Killingerne brænder hurtigere narkosen af og heler hurtigere end voksne. Hvad der skal tages højde for, når man opererer små killinger, er at opretholde kropstemperaturen, fordi de har en større overflade i forhold til kropsvægten end en voksen kat og nedkøles derfor nemmere. Desuden bør man naturligvis være opmærksom på mængden af bedøvelse, samt blodsukkeret. Endelig bør killinger ikke faste så længe som voksne katte før operationen.

De får små hoveder - Forkert/Rigtigt!
Igen: kattens udseende er primært bestemt af genetik og ikke af hvornår man neutraliserer. Dog er det korrekt at i og med at knoglerne vokser længere, vil de blive forholdsvist længere i forhold til hovedet. Dvs. de får ikke små hoveder, men lidt længere knogler. Det er dog så lidt det drejer sig om, at det ikke har nogen som helst praktisk betydning og kattene kommer ikke til at se "forkerte" ud.