Bengal farver
Den traditionelle bengal er den med sorte pletter på en gylden baggrund. Intensiteten og farverne kan dog variere betydeligt.
Bengalerne kan være alt fra grålige sandfarver til intense kulsort toner.
Bengalen findes dog i en større palette af farver - f.eks. sne, sølv, sort m.fl. Men ikke alle farver er godkendt af katteorganisationerne - Når en farve ikke er godkendt, betyder det, at katten ikke kan konkurrere om titler på udstillingerne. Se mere længere nede på siden.
Men lige meget hvilken farve killingerne har, går de gennem mange faser, før de udvikler deres sande farver. Ofte når de først deres fulde rige farver, når de er udvokset ved 12-16-måneders alderen.
I afsnittet herefter vil jeg forsøge at beskrive om bengalernes pels- og øjnefarve - tilsat lidt genetik. Genetikken er forenklet!!
Der vil i afsnittet også stå listet Fifés farvekoder, da Fifé er den største katteorganisation i Danmark.
BRUN
Brun: (B/-)
Betegnelser i TICA: Spottet: Brown Spotted Tabby - Marbel: Brown Marble Tabby
Betegnelser i Fifé: Spottet: Ben n 24 - Marbel: Ben n 22
Den traditionelle farvede bengal er den med; sorte pletter på en gylden baggrund. Intensiteten og farver på de brune bengaler kan dog variere betydeligt. Pletterne kan være dyb brun til kulsorte. Baggrundsfarven kan variere fra grå til sandfarvet, eller guld til lys orange. En varm rødbrun grundfarve foretrækkes af mange opdrættere, men i racestandarden er der ikke nogle nuancer, der foretrækkes mere end andre - Alle variationer af brun er tilladt.
Lette "briller" omkring øjnene, og en næsten hvid grundfarve på knurhårspuder, hage, bryst, mave og indre ben er ønskeligt.
Den brune farve i bengalerne er dominant. Katten kan dog også "bærer" et andet gen for en anden farve f.eks. et af ”sne-generne”- Men da genet for farven brun er dominat, så vil katten være brun.
Den kan dog få killinger, der arver et andet gen (f.eks. (cs) for siameserfarvet eller (cb) for burmeserfarvet) og bliver denne parret sammen med en af sne-varianterne; kan killingerne derfor blive en af sne-farverne. Mere om dette i afsnittet om snebengalerne.
De brune bengalers øjenfarve spænder fra gul og orange til grønne. Alle killingers øjne starter med at være blå, uanset hvilken pelsfarve de har. Hos den brune bliver øjnfarven efterfølgende grumset og omkring ½-1 år klare øjenfarven op og bliver deres endelige farve.
Eks. på den brune spottede bengal "Perfect" of Unique "Petra" of Unique "Nature" of Unique Unique Demeter
Eks. Marbel bengal: "Gevalier" of Piramocats Sierragold Livin' Legacy of SouthLynn Purrlawnrouge Venus of SouthLynn
Eks. på udvikling af pelsfarve: "Kazmir" fra Unique - 2 uger "Kazmir" fra Unique - 10 uger "Kazmir" fra Unique - Voksen
Eks. udviklig af øjenfarve: Killinger har blå øjne Hos den brune bengal bliver de grumset bagefter Omkring 1 1/2 år, klare øjenfarven op.
SNE
Så er der sne-bengalerne; de kommer i 3 varianter.
Sne varianterne opstår af sammensætninger af to recessive gener: (cs) som er siameser-gen og (cb) der er burmeser-gen.
Derigennem opstår følgende tre typer af sne-bengaler: Seal Lynx Point, Seal Min Tabby og Seal Sepia Tabby. Man skal dog være opmærksom på, at de forskellige nuancer af sne-bengalen kan variere en del og man kan ikke med sikkerhed kategorisere en killing/kat ved kun at se på pelsfarven. Det er særligt her, at det er nyttigt at kende til farvegenetik og evt. få lavet en farvetest på sine avlskatte.
Fælles for snevarianterne er, at der bør være meget lille eller ingen forskel mellem farverne af mønster/markeringer og farven på ekstremitaterne (Øre, snude, poter/ben og halen). Dog skal det yderste led på halen dog altid være sort.
Seal Lynx Point: (cs/cs)
Betegnelser i TICA: spottet: Seal Spotted Lynx Point - Marbel: Seal Marble Lynx Point.
Betegnelser i Fifé: spottet: Ben n 24 33 - Marbel: Ben n 22 33
Denne variant er den lyseste af de tre sne-bengaler. Når killingerne bliver født, har de som oftes intet eller et meget svagt mønster, som med tiden træder frem. Deres baggrundsfarve erhvid eller creme og med mørkere mønster. Halespidsen skal dog være sort.
Seal Lynx Point katte har to (cs) gener og kan parret med en anden sne kun give Lynx eller Mink, afhængigt af hvilken farve den bliver parret med. Det er ikke genetisk muligt at få Sepiafarvede killinger, hvis en af forældrene er Lynx.
Karakteristisk for denne variant er at de, som den eneste variant, har helt blå øjne.
Eks. på den lynx spottede bengal: Aden fra Bluelagoon Bengals GoldenEye fra Unique
Awagati Slipper of Griffes de Feu
Eks. på lynx marbel bengal: "Sanji" of Unique SouthLynn Ripples SnoCream SouthLynn Ripple Effect
Eks. udvikling af pels: Lynx 1 dag "Nike fra Birkehøj" 12 uger "Nike Fra Birkehøj" "Nike" Fra Birkehøj Voksen
Eks. udvikling af øjenfarve: Birkehøj killing 3 uger "Nike" fra Birkehøj 15 uger "Nike" fra Birkehøj voksen
Seal Mink Tabby: (cb/cs)
Betegnelser i TICA: Spottet: Seal Mink Spotted Tabby - Marbel: Seal Mink Marble Tabby
Betegnelser i Fifé: Spottet: Ben n 24 32 - Ben n 22 32
Seal Mink bengalerne er elfenbensfarede, fløde eller lys gyldenbrune. Deres mønster er synlige som nyfødte, men får en større kontrast i farverne når de bliver større.
Seal Mink er en genetisk kombination med Seal Lynx Point (cs) og Seal Sepia Tabby (cb). Farven i sig selv kan derfor ikke "bæres", men giver mulighed for at give samtlige tre sne-varianter, afhængigt af den kat, som den parres med.
Seal Mink bengalernes øjenfarve er ikke afhængig af pelsfarven ligesom Seal Lynx. De kan have hvilken som helst øjenfarve fra aqua til gyldne - dog er det mest set med aqua grønne
Eks. på mink spottet bengal: Sumarum Maximus Majesticpride Cloudancer of Sumarum Birkehøjs "Jodie"
Eks. på mink marbel bengal: SouthLynn "Kona" RW SGC SouthLynn Vanilla Fudge Ripple SGC SouthLynn Ripple In Reality of Supernova
Eks. på udvikling af pelsfarve: Mink baby fra Birkehøj "Jodie fra Birkehøj" Ungkat "Jodie fra Birkehøj" Voksen
Eks. på udvikling af øjenfarve: "Jodie" fra Birkehøj killing "Jodie" fra Birkehøj ung "Jodie" fra Birkehøj Voksen
Seal Sepia Tabby: (cb/cb)
Betegnelser i TICA: Spottet: Seal Sepia Spotted Tabby - Marbel: Seal Mink Sepia Tabby
Betegnelser i Fifé: Spottet: Ben n 24 31 - Ben n 22 31
Sepia varianten er den mørkeste af sne-bengalerne. Når de bliver født har de typisk et meget synligt mønster.
Baggrundsfarven er cremefarvet/gyldenbrun med mørke aftegninger. Nogle Sepiaer kan næsten til forveksling ligne brune bengaler.
Sne-bengalerne der er Sepia farvet har to (cb) gener. Parres en Sepia bengal med en anden sne bengal vil det derfor ikke være muligt at få Lynx killinger, men kun Speia eller Mink killinger.
På verdensplan er der ikke mange, der arbejder med Sepia farede bengaler. Det er derfor også den variant der er færrest af, og dermed er den mest sjældne af de 3 forskellige snefarver. Umiddelbart er der ikke nogle i Danmark.
Seal Sepia'erne er ikke defineret ud fra farven på pelsen. De kan have hvilken som helst øjenfarve fra aqua til gyldne.
Eks. på den sepia spottede bengal: Southlynn Eclipse Quinne fra Fraoch Bengals "Eddie" fra Birkehøj
Eks. på sepia marbel bengal: SouthLynn Cinnabun Ripple Junglecove Warrior from SouthLynn Magic Bengal Himalaya of Griffes de Feu
Eks. på udvikling af farve: SouthLynn Eclipse Killing SouthLynn Eclipse som ung SouthLynn Eclips som fuldvoksen
Eks. på udvikling af øjenfarve: Snekilling med blå øjne. Ungkat med grumset øjenfarve Voksen: ca. ½-1 år, har katten sin endelige øjenfarve.
(Billede lånt af SouthLynn) (Billede lånt af SouthLynn) (Billede lånt af southlynn)
SØLV
Black Silver Tabby: (I/I) eller (I/i)
Betegnelser i TICA: Spottet: Black Silver Spotted Tabby - Marbel: Black Silver Marble Tabby
Betegnelser i Fifé: Spottet: Ben ns 24 - Marbel: Ben ns 22
Sølvbengalerne har stort set hvid underuld med kulsorte aftegninger. En høj grad af kontrast er ønskelig. Sølvbengalerne er født med deres markeringer og fastholder dem som de bliver ældre. Den hvide underuld skal være så klar som muligt med lidt eller ingen "tarnishing" (gullig misfarvning) på ansigt, fødder, mave, eller rygsøjlen.
Sølv-benglaerne blev i år 2004 godkendt til at deltage i konkurrencer om opnåelsen af titler på katteudstillinger. I Danmark kan sølvbengalerne kun udstilles i TICA.
Inhibitor-genet (I/-) hæmmer aflejringer af gule pigmentering i pelsen. Underulden er sølvhvid, da farven ikke er tilstede i den nederste del af hårstrået. Dog ses det at inhibitor-genet ikke fuldt undertrykke produktionen af gul og ”tarnish” kan forekommer. Tarnish er for mange opdrættere, som førnævnt, ikke ønskværdigt.
Sølv-sne: Da genpuljen er relativ lille indenfor sølvbengalerne arbejder flere med at kombinere disse med snebengalerne. Dermed får man varianterne: Seal Silver Sepia Tabby, Seal Silver Mink Tabby og Seal Silver Lynx Point.
Øjenfarven på sølvbengalerne er genetisk set de samme som på de brune bengaler. Men hos de sølvfarvede bengaler ser man også ravfarvede øjne - udover de almindelige farver fra grøn til gul/gylden.
Eks. på sølv spottet bengal: Spotselotica Queen Nymeria Spotselotica Jolly Jolene
Bengalivo Hurricane of Spotselotica
Eks. på sølv marbel bengal: Spotselotica Jungleprince Spotselotica Arctic Ribbon Bengalivo Carry of Spotselotica
Eks. på udvikling af pelsfarve: Spotselotica Leora - Killing Spotselotica Leora - Voksen
Spotselotica Leora - Lille killing
Ungkat med grumset øjenfarve Voksen: eks. på grønne øjne. Voksen: eks. på rav-farvede (amber) øjne.
(Billede lånt af Spotselotica) (Billede lånt af Spotselotica) (Billede lånt af Spotselotica)
IKKE-GODKENDTE VARIANTER AF BENGALEN:
BLÅ
Blue spottet tabby eller Blue marble tabby: (d/d)
De blå bengaler er endnu ikke en godkendte farve og de kan derfor ikke opnå titler ved katteudstillinger - dog er farven blevet mere populær og flere opdrættere i verden arbejder på, at farven skal blive anerkendt. Farven kan dog udstilles under ”new trait”.
De blå bengaler skal have en varm creme til beige bundfarve med mørkeblå markeringer til kontrast. De har guld, grøn eller hasselfarvede øjne, ligesom de brune bengaler.
Farven blå i bengaler skyldes dilution også kendt som "fortynding" af farven. Det er altså et gen, der påvirker kattens egentlige farve. Genet for dilution er recessiv. Katte er enten ikke-fortyndet eller fortyndet. En ikke-fortyndet kan dog bærer den fortyndede gen og parret med en fortyndet/bærer kan det give fortyndende killinger.
En brun bengal, hvis farve er fortyndet (d/d), er en blå bengal. Parres to blå katte vil alle killinger blive blå.
De blå bengaler er de mest almindelige af kattene med dilution - men der findes teoretisk set andre varianter, men disse er utrolig sjældne.
Sne-varianterne kan også være fortyndet og hedder derefter: Blue lynx point/Blue mink tabby/Blue sepia tabby.
Eks. på blå spottet bengal: Blå killing WOWBengals WOWbengals Frodo of Sumarum "Chanel" from Bluelagoon Bengals
Eks. på den blå marbel bengal: Bluelagoon Bengals Blueocean Miss Anastasia Steel Corsican Saffron of Blueocean
Eksempel på udvikling af pelsfarve: WOWbengals Frodo of Sumarum - ung WOWbengals Frodo of Sumarum - voksen
WOWbengals Frodo of Sumarum - Killing
Eksempel på udvikling af øjenfarve: Ungkat med grumset øjenfarve fra WOWbengals Voksen: Ca. ½-1 år, har katten nu grønne øjne.
Blå killing med blå øjne fra Blueoceanbengals (Billede lånt af Sumarum)
NON-AGOUTI
Solid/Ensfarvet: (a/a)
Sort eller melanistisk(Non-agouti sort/brun), Silver Smoke (Non-agouti sølv), Solid Snow (Non-agouti sne) og Solid Blue (Non-agouti blå)
Der findes bengaler der, som følge af en overproduktion af eumelanin, fremstår ensfarvet i større eller mindre grad.
Ved nogle solid/ensfarvede bengaler vil man kunne ane enten det spottede eller marmorerede mønster - også kaldet spøgelsesmønster - men i mange tilfælde vil mønsteret blive mindre tydeligt, når katten bliver ældre.
Den mest almindelige variant af de ensfarvede bengaler er den sorte. De kaldes også melanistiske bengaler. Melanisme er tilstedeværelsen af en større grad af sort pigment. F.eks. er en panter melanistisk.
Alle farverne kan være solid/ensfarvede. Det er nemlig et andet gen end selve farve på katten, der giver det anderledes udseende.
Er en brun bengal solid/ensfarvet, vil man som oftest bare kalde den sort eller "mel". Katten er som oftest helt sort og man kan muligvis ane dens mønster.
En solid/ensfarvede sølv kaldes Silver Smoke. Ved denne variant vil det inderste hår være hvidt og katten flere nuancer af sort til hvid der giver indtryk af røg.
Solid Snow er betegnelsen for en solid/ensfarvet sne. Ved solid snow kan man som oftes se mere af kattens mønster end ved de ensfarvede brune og sølv.
Øjenfarverne er de samme som kattens specifikke farver, altså brun, sne eller sølv. Men som oftest ser man de sorte bengaler have gule øjne.
Eks. på sorte bengaler (Sort/brun melanistisk): Mulle fra Birkehøj Mulle fra Birkehøj
WhidbeyBengals Daemon of Sumarum
Eks. på silver smoke/solid snow bengaler: Frozella des Griffes de Feu (Solid sølv/silver smoke) Sumarum Nico (Solid sne/solid seal lynx)
Grain de Café des Griffes de Feu (Solid sølv/silver smoke)
Eks. på udvikling af pelsfarve - (Sort/brun melanistisk): WhidbeyBengals Daemon of Sumarum - Lille killing/ung/voksen
Eks. på udvikling af øjenfarve - Solid sølv/silver smoke: Harmaggedon des Griffes de Feu - Lille killing/ung/voksen
CHARCOAL
Charcoal:
En særlig variant af bengalerne er; varianterne der er charcoal. Det er endnu ikke helt klarlagt hvilke gener, der helt specifikt giver det specielle udseende. Der er dermed også stadig uenigheder om, hvornår en kat er charcoal eller ej - og samtigdig er der uenighed omkring markørerne.
Så afsnittet er skrevet med forbehold for; at der er en del usikkerhed omkring varianten.
Charcoal bengaler har et par markører, der adskiller dem fra normale bengaler. Den første markør er den mørke maske - næsten alle charcoal bengaler har mørkere pels fra deres pande ned til deres næse, og på deres kinder. Den anden markør er den tykke ryg stribe, der også kaldes en kappe. Charcoals har en tyk, skyggefuld kappe ned af ryggen, der tilslører deres normale ryg stribe. Markørerne kaldes også Zorro markeringer. Der er dog nogle undtagelser med snebengalerne.
Man kan kende forskel på de ensfarvede bengaler (som nævnt i afsnittet før) og charcoal bengalerne ved at se omkring øjnene. Ved charcoal vil der være lyse markeringer omkring øjnene, hvilket giver en særlig kontrast og forstærker effekten af masken. De ensfarvede derimod har ikke lyse markeringer og vil være generelt mørke/ikke have særlig kontrast i ansigtet.
Ligesom de almindelige farver har deres fuzzy-periode, så har charcoal en mørk periode på omkring samme tidspunkt. Pelsen bliver simpelthen mørkere og mister kontrast - hvorefter den lysner op igen og mønsteret bliver synligt igen.
Øjenfarverne er, lige som ved de ensfarvede, de samme som kattens specifikke farver, altså brun, sne eller sølv.
Der er teorier om, hvordan genetikken er ved charcoal bengalerne. Kunne man tænke sig at læse mere om det, kan Naamahbengals hjemmeside anbefales.
Eks. på den brune charcoal bengal: NewLeaf Lost Tribe of Naamah Naamah Bengals
Sumarum Lexus
Eks. på den sølv charcoal bengal: Xing of Naamah Bengals Naamah Mercury At Midnight
Pocket leopards Art Nouveau
Eks. på charcoal sne bengal: Naamah - Charcoal Lynx Point Sumarum Chocolate - Charcoal mink
Sumarum Vanda - Charcoal Lynx Point
Eks. på udvikling af pelsfarve - Brun marbel charcoal: Sumarum Randy of Griffes de Feu - Lille killing/stor killing/ung/voksen
Eks. på udvikling af øjenfarve - Brun marbel charcoal: Sumarum Randy of Griffes de Feu - Lille killing/stor killing/ung/voksen
CHASMERE
Langhåret bengal: (l/l)
Der findes et mindre antal af bengaler, der er langhåret. Disse kaldes Chamere bengaler.
Den langhårede bengal ligner på alle måder den almindelige korthårede bengal - bortset fra længden af pelsen. De har sammen størrelse, kropsbygning, mønster, pels- og øjenfarve, som havde de været korthårede.
Nogle kunne måske mistænke de langhårede bengaler for at være krydset med andre racer - men det er ikke nødvendigvis tilfældet (selv om det kan være tilfældet). Da genet for korthår er dominant, vil de fleste katte være korthårede. Begge forældre skal bære det ressicive gen for langt hår, for at kunne få langhårede killinger. Da varianten med langt hår heller ikke er godkendt af katteorganisationerne (og måske ikke er så anerkendte af bengalopdrættere), så findes der ikke mange af deres slags.
På verdensplan findes der meget få opdrættere, der specialisere sig i Cashmeres. I Danmark er der endnu ikke nogen opdrættere, som specialisere sig i dem.
Hvis man ønsker en af disse sjældne varianter, skal man huske på, at det er en sjældent set kat, som ikke bare dukker op overalt. Man skal forberede sig på at importere. Det nærmeste opdræt ligger i Tyskland.
Eks. på den langhårede, spottede bengal: Supernova Huflepuff of Take Care Bengal/SilkyBengals SilkyBengals Calypso
Disney of Gentle Panthers
Eks. på den langhårede, marbel bengal: Camelottaspots Charlie Brown of Hot Maylove Hot Maylove`s Angelo
Wendy Symmes' Fluffy
Eks. på udvikling af pels: Supernova Huflepuff of Take Care Bengal/SilkyBengals - Killing/ung/voksen