Unique Bengals

Historie

En Bengal er en hybrid mellem en Asiatisk Leopardcat (ALC), Fels Bengalensis (herfra stammer navnet "Bengal") og en tamkat. Vildkatten samt de første generationer (F1-F5) er ikke tilladt at holde i Danmark uden særlig tilladelse. Så det er de efterfølgende generationer, de danske opdrættere fokuserer på. Dette betyder, at man har fået vildkattens vilde udseende, men tamkattens skønne temperament.

I 1963 købte Jean Sudge en ALC pige fra en dyrehandler. Hun troede at katten var ensom, og satte den derfor sammen med en sort tamkat som kunne give den lidt selskab. Til folks store overraskelse parrede de, og der kom to små hybrid killinger, en dreng og en pige. Desværre dræbte moren drengen, men pigen (KinKin) blev forsigtigt flyttet og voksede op hos en Himalaya pige.
Jean tog kontakt til Cornell University som forudsagde at KinKin ville være steril. Dette skulle vise sig at være forkert, KinKin blev paret og fødte 2 killinger. En sort og en spottet dreng. Da Jeans mand pludselig døde, blev dette projekt stoppet, og linierne døde ud.

I 1980 kontaktede Jean genetikeren Dr. Wilard Centerwall fra Loma Linda Universitet, som arbejdede på et avls program som involverede, at krydse en Leopard Cat med en tamkat.
Jean (som i mellemtiden havde giftet sig efternavnet Mill) anskaffede sig flere F1 hybrider fra dette avlsprogram. To af disse pige hybrider, Praline og Pennyback, blev de første fundament katte i bengalens historie.

I Indien i 1982 faldt Jean og hendes mand over en tamkat af hankøn med markeringer som lignede leopardens. Jean importerede katten til USA og han blev parret med hendes hybrid hunkatte. Andre racer blev også indblandet i avlsprogrammet, som Ocikatten, Egytian Mau, Abyssinieren, Bombay og British Shorthair.

Bengal racen blev officielt optaget i Tica i 1984, og racen blev udstillet på Tica shows rundt omkring i USA. Publikum og andre udstillere var meget fasineret, og stod i kø ved Jean Mill's bur. Tica dommerne var meget fasineret af, at det genetisk var muligt at arbejde med hetrozygote og ukendte gener med hinanden.

Genetiken var meget udfordrende!
Tidligere domestiske partnere i de oprindelige ALC hanner var af ukendt oprindelse, og bragte en bred vifte af recessive gener til puljen, som fx. langt hår, dilute farverne (blå), solids, color point mønstre, og det klassiske tabby mønster. Men da disse gener blev mixet med leopradens pletter, var resultatet en drastisk "udtværing" af pletter i ulige, overrraskende mønstre af sort, rust og sandfarvede kombinationer. Killingerne lignede farvestrålende påskeæg! og hver killing var unik. De blev kaldt "marbles", og indgik i den bengalske registreringsdatabase, og de fik deres egne klasser på udstillingerne.

Den domestiske kat fra New Delhi, Indien (Millwood Tory of Delhi), bragte smaragd gønne øjne til racen, en plettet pels uden striber, glinsende tyk pels (Nu kaldet glitter) og en "varm" orange farve. Før det, var disse karakteristika ukendt i den amerikanske katte genpulje.

Bengalen blev omhyggeligt avlet til nogle katte med søde temperamenter, og den unikke adfærd og intelligens stammer fra dens vilde forfædre.

Muligheden for at udvikle en venlig, menneske-glad kat med huskattens temperamet, og leopardens vilde udseende og unikke adfærd, udfordrede kreative opdrættere i hele verden til at deltage i indsatsen. Bengalen er stadig meget "under opbygning" og det er stadig en udfordring, at tilføje denne spetakulære skønhed til verden.

Teksten er lånt af Priscilla South fra Southlynn Bengals: www.southlynnbengals.com , og www.naamahbengals.com


Beskrivelse af diverse forkortelser brugt om de første generationer fra den asiatiske leopardkat og til bengal:

ALC: Forkortelse af "Asian Leopard Cat" (asiatisk leopardkat)

SBT: Forkortelse af "Studbook tradition" (stambog tradition). En SBT bengal anses for at være en tamkat (og ikke en "vildkat" mere) og kan deltage i konkurrencer og opnå titler i katteorganisationerne.

EG: Forkortelse af "Early generation" (tidlige generationer). Bruges i hverdagstale til at omtale F1 - F3/F4 bengalerne.

Fra F1 til F4:
ALC + SBT = F1

F1 + SBT = F2

F2 + SBT = F3

F3 + SBT = SBT (F4) 

The International Cat Associationn (TICA) anser den fjerde generation (F4) at være en "SBT" Bengal, berettiget til konkurrence i showringen og et fuldt accepteret huskat. Dog er det ikke tilladt at have ALC-F4 i Danmark uden særlig tilladelse.

85cc 1fb 991-alc1